Югозапад: регион за откриване

Югозапад: регион за откриване

Този регион на България предлага много възможности за екскурзии и открития.

 

В рамките на 30 минути от Гърмен: Планинските селища

 

Поемайки по живописни пътища, можете да откриете няколко села, кацнали в планината и които ще ви съблазнят със своята архитектура и специална атмосфера: Лехстен, Ковачевица, ..

 

40/45 минути от Гърмен:

 

* Добриничте: Термално селище по пътя за Банско Много приятен преход: Безбогски езера.

* Банско: задръствайки се на Пиринския масив, Банско се превърна във важен туристически град поради тотално непропорционалните инвестиции в недвижими имоти, които бяха направени от 1998 г., за да го превърнат във важен ски курорт, но които изкривяват част от града.
Въпреки това центърът на града остава много интересен за посещение със запазената си архитектура от 18-ти и 19-ти век, по-специално с укрепените си къщи (Веляновата къща).
Ще прекарате приятни и типични моменти в множеството таверни, запазили целия си чар.
Банско е отправна точка за великолепни преходи в масива ПИРИН.

* Добърско: село, далече от туристически потоци, заслужава си пътуването от естествената му среда между Пирин и Родопите.Сама само църквата Св.Теодор Тирон и Св.Теодор Стратилат от 1614 г. оправдава отбивката, известна със своята икони и стенописи с оригинални мотиви.

 

1:15 от Гърмен:

 

* Мелнишки регион: това е малък туристически град, който е много приятен за посещение и е особено ценен със своята среда от изсечени от ерозия охро-пирамидални скали и със своето лозарство!

Пътека пресича града и ви отвежда до пирамидите за прекрасна разходка, която отива до Роженския манастир (до който се стига и по пътя, който продължава след Мелник).

 

2 часа от Гърмен:

 

* ОТКРИВАНЕ НА РОДОПИ:

Този масив си струва да се отбиете и да прекарате поне една нощ там.
Има истинска "родопска атмосфера". Трябва да се оставите да бъдете проникнати от тази среда, да направите най-важните посещения, но и да се скитате в свободното си време, за да откриете селата и пейзажите.

Основното за едно посещение на Родопите:

-Асен: стара крепост, разположена във впечатляваща панорама, в нея има стар параклис с много красиви стенописи.

-Бачковски манастир: втори по важност след незабравимата РИЛА, този манастир е много приятно посещение и неговият параклис е много богат.

-Триптихът: Дяволското гърло / Триград / Ягодинска пещера: това посещение ще ви позволи да откриете изключителна природна среда, селски представител на религиозната толерантност в България и една изключителна пещера.

 

3 часа от Гърмен:


* ПЛОВДИВ:

Втори град в България и един от най-старите европейски градове, чийто произход датира от 1200 години преди Исус Христос, ПЛОВДИВ ще бъде много приятен и важен етап от престоя Ви в България.
Ще бъдете спечелени от очарованието и историята на ПЛОВДИВ, докато се разхождате из хълмовете на Стария Пловдив с изглед към града и посещавате великолепните къщи от 19 век.

Не пропускайте: античният театър, открит през 1972 г., къщите Куджумджиоглу и Хиндлиджан!

 

Между СОФИЯ и ГАРМЕН:


* РИЛСКИ МАНАСТИР:

Пазител на душата и историята на България, този укрепен манастир е малко чудо сред планини и гори.
Вписан в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, той е паметникът за посещение в България и никой не остава безразличен към величието на мястото и богатството от орнаменти и икони на църквата Рождество Христово.