Природно богатство

Природно богатство

Планинска местност:
 
ГЪРМЕН се намира в район, заобиколен от три планински масива – ПИРИН, РОДОПИ и малко по на север – РИЛА.
 
*ПИРИН
 
С обща площ от 2585 кв.км и повече от 50 върха над 2000м, най-висок от които е Вихрен 2914м, с горите от гигантски бял бор и планинските езера, с безбройните си планински пътеки и заслони, ПИРИН, защитен като Природен национален парк и част от списъка за Световното наследство на ЮНЕСКО от 1983г., ще очарова любителите на средни и високи планини.

Можете също да упражнявате ски спортове в Банско.
 
На юг ПИРИН достига до масива Славянка, част от който (резерватът Алиботуш) е включен в списъка на Биосферните резервати на ЮНЕСКО. Този масив частично е разположен и на гръцка територия.
 
*РОДОПИ:
 
Този обширен хълмист и среднопланински район (15000 кв.км)ще ви  омагьоса с дивата си природа, с багрите и уединените селца.

Прекосяването на планината ще ви остави дълбоки спомени от басейните с минерална вода на ДЕВИН, Дяволското гърло, Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Чудните мостове, яз. Доспат.
 
*РИЛА:

Разположена между София и Гърмен, планината е най-големият Национален парк в България с площ от 2629 кв.км. Има над 100 върха над 2000м, включително най-високият връх на Балканите – Мусала (2925м).
 
Освен планинските преходи като известния маршрут до Седемте рилски езера, РИЛА е и дом на най-важната забележителност на България, РИЛСКИЯ Манастир.
 
Много приятна екскурзия може да се направи и до Стобските пирамиди, до които води пътека по хребета.
 
*Хълмовете, горите, реките и горещите извори на ГЪРМЕН:

В село Огняново можете да поплувате в горещите извори (40°), да се насладите на спа съоръженията (минерални басейни, джакузи и др.).
Между селата Лещен и Ковачевица можете да се спуснете в клисурата и да поплувате в река Канина или Синия водопад.
 
*Северна Гърция / Тасос:
 
От Гърмен можете да се отправите и към съседна Гърция:
 
-да посетите впечатляващата пещера АЛИСТРАТИ, една от най-големите пещери в Европа. До нея може лесно да се достигне за 45 минути през красиви местности. Това е радост и за малки, и за големи. Много приятна е разходката и до нейния каньон, която може да се направи и с малко туристическо влакче.
 
-да разгледате егейското крайбрежие между Кавала и Солун и многото му пясъчни плажове.

По крайбрежието са разположени няколко важни курорта като НЕА ПЕРАМОС, някои много приятни частни плажове като Батис, но по пътя ще откриете и пусти плажове, както и такива, облагородени с бунгала и плажни барове.
 
-Остров Тасос: може лесно да се достигне за 30 минути с ферибот от Керамоти (или Кавала).