Югозападна България

Югозападна България

Този регион на България предлага много възможности за екскурзии и открития.
 
На 30 мин. от Гърмен:
 
*Планинските села:
 
Поемайки по живописните маршрути, ще откриете няколко села, кацнали в планината, които ще ви запленят със своята архитектура и специална атмосфера.
 
-ДЕЛЧЕВО: от страната на ПИРИН планина, на 30 минути с кола от ГЪРМЕН през ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ДЕЛЧЕВО ще ви предложи живописна разходка в едно село, което е подмладено от 2011г. насам.
То е отправна точка за преходи, можете да се изкачите до най-високата му част, от където се разкрива красива панорама.
 
-ДОЛЕН: на 20 минути с кола от ГЪРМЕН ще откриете село ДОЛЕН, най-малко туристическото, но най-автентичното, защото е най-населено и пресъздава приемствеността на поколенията.
Селото е доста обширно и ще ви хареса да се загубите из павираните му улички, а винаги ще намерите тераса за освежаващата почивка след разходката по калдъръма!
 По пътя за Долен не пропускайте красива разходка в бивше тракийско светилище: Градище.

-ЛЕЩЕН: на 20 минути с кола по панорамния път до КОВАЧЕВИЦА ще минете край туристическото село ЛЕЩЕН. По-малко от ДОЛЕН, то е архитектурен резерват и всяко строителство трябва да отговаря на стандарти за строеж и материали: стени от камък и дърво, каменни покриви.
Селото е населено основно с жители на София или чужденци, които се наслаждават на изключителните гледки на ПИРИН.
 
-ГОРНО ДРЯНОВО: продължавайки по пътя от ЛЕЩЕН, след 10 минути ще пристигнете в село ГОРНО ДРЯНОВО. Състоящо се предимно от мюсюлманско население, това тясно село, кацнало в ждрелото на Канина, е типичен представител на селата в района със своите жители в традиционно облекло и сушащи се тютюневи листа.
 
-КОВАЧЕВИЦА: продължавайки по същия път, ще пристигнете в село КОВАЧЕВИЦА. То също е обявено за архитектурен резерват и по наше мнение е най-красивото и живописно село, което да посетите в България.
Намира се в защитена зона, а покритите с плочи покриви, каменните къщи и калдъръмени улички създават усещане за края на света и ще ви потопят в една романтична балада. Има няколко ресторанта/механи, както и къщи за гости, чиито собственици са положили изключителни усилия да съхранят автентичността.
 
-След Ковачевица: ако разполагате с 4х4, пътувате с мотоциклет или искате да продължите с велосипед, пътят продължава (има няколко много лоши участъка, затова не препоръчваме да се използва обикновена лека кола) и вие можете да се впуснете в хълмовете и горите, например да изминете маршрута до Синия водопад или да посетите махала БЕСЛЕТ.
 
На 45 минути от Гърмен:
 
*БАНСКО: скрито в полите на ПИРИН, БАНСКО стана важен туристически център. Инвестициите в недвижими имоти, направени от 1998г. насам за изграждането на водещ ски курорт, са тотално непропорционални и разрушават облика на част от града.
Въпреки това централната част си остава много интересна за посещение със своята запазена архитектура от 18-ти и 19-ти век, включително укрепените къщи (Велянова къща).
Ще прекарате приятни и типични моменти в многото механи, които са запазили чара си.
БАНСКО е отправна точка за красиви маршрути в ПИРИН.
 
*ДОБЪРСКО: Селото остава извън туристическия поток, но си заслужава да се посети в естествената му среда между Пирин и Родопи. Сама по себе си църквата Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат, датираща от 1614г., оправдава пътуването. Тя е известна със своите запазени оригинални икони и стенописи. Някои дори ще видят Исус Христос в нещо като ракета...
 
На 1ч.15мин. от Гърмен:
 
*районът на МЕЛНИК: много приятно място за посещение със заобикалящите го охрени скални пирамиди, набраздени от ерозията, самия град Мелник и неговите лозя!
Пътека, минаваща през града, ще ви отведе на вълнуваща разходка до пирамидите и до РОЖЕНСКИЯ манастир (до който може да се стигне и по пътя, продължаващ след Мелник).
 
*ОТКРИЙТЕ РОДОПИТЕ:
 
Този масив си заслужава да прекарате поне една нощ там. Има истинска „родопска атмосфера”.  Трябва да се наситите на тази среда, да посетите задължителните забележителности, но и да се поскитате на воля в изследване на селата и пейзажите.
 
Какво не бива да пропускате при посещение на Родопите:
 
-АСЕНОВА КРЕПОСТ: антична крепост, разположена на място с впечатляваща панорама, включва и параклис с красиви стенописи.
-БАЧКОВСКИ манастир: втори по важност след неизбежния РИЛСКИ манастир, той е много интересен за посещение, а църквата му е богато украсена с икони.
 
-Дяволското гърло - Триград - Ягодинска пещера: при посещението им ще откриете изключителна природа, село-представител на религиозната толерантност в България и красива пещера.
 
*ПЛОВДИВ:
 
Втори по големина град в България и един от най-старите европейски градове, основаването му датира от 1200г. пр.Хр. Посещението на Пловдив е много приятно и ценно по време на престоя ви в България. Ще бъдете запленени от очарованието и историята на ПЛОВДИВ, разхождайки се по хълмовете на Стария град с изглед към града и красивите къщи от 19-ти век.
 
Не пропускайте: античния театър, открит през 1972г., къщите на Куюмджиоглу и Хиндлиян!
 
Между СОФИЯ и ГЪРМЕН:
 
*РИЛСКИ МАНАСТИР:
 
Хранилище за духа и историята на България, този укрепен манастир е чудо, заобиколено от планини и гори.
 
Част от Световното наследство на ЮНЕСКО, това е Паметникът, който трябва да посетите в България, и никой не остава безразличен към величието му и богатството на орнаментите и иконите в църквата „Рождество Богородично”.
Приятно прекарване...